Πώς να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την πρώτη μέρα στην Πρώτη Δημοτικού!

by - Τετάρτη, Αυγούστου 30, 2017




Το πόσο ανησυχούμε όλες οι μαμάδες για την Α' δημοτικού νομίζω σας το περιέγραψα με ακρίβεια στο 10 ερωτήσεις στο μυαλό μιας μαμάς που έχει πρωτάκι! Όσο όμως και να είμαστε αγχωμένες, εννοείται πώς στα παιδιά δεν πρέπει να δείξουμε το παραμικρό! Σωστά;


Προσωπικά αποφάσισα να  μην αφήσω το άγχος να με καταβάλλει και να περάσω στην αντεπίθεση! Στις 2 βδομάδες που έχω στη διάθεσή μου, θα προετοιμάσω τα παιδιά μου όσο το δυνατόν καλύτερα για την πρώτη μέρα στην Πρώτη Δημοτικού, έτσι ώστε α πάμε στον αγιασμό με την καλύτερη διάθεση και το λιγότερο δυνατό άγχος! Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το ίδιο και εσείς ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.



1.Γνωριμία με το σχολείο: 
Θεωρώ απαραίτητο το παιδί να έρθει σε επαφή με το σχολείο πριν τον αγιασμό.  Η γνωριμία του με το σχολείο, και η εξοικείωση με το χώρο θα μειώσει το άγχος του! Όταν πήγα το Μάιο να τα γράψω στο Δημοτικό εγώ η ίδια έπαθα σοκ και ήθελα να κλάψω, πόσο μάλλον ένα παιδάκι 6 χρονών! Ήταν τεράστιο, και δεν είχε καμία σχέση με το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό! Ευτυχώς φρόντισα να περάσουμε πολλές φορές απέξω και να το επισκεφτούμε 2 φορές από μέσα, ώστε να εξοικειωθούν κατά κάποιο τρόπο με την εικόνα.

Σας πληροφορώ πώς την πρώτη φορά που πήγαμε είδα τον φόβο στα μάτια τους, στη συνέχεια όμως εξοικειώθηκαν με την εικόνα και σκεφτόμουν πόσο καλά έκανα που δεν το άφησα για την πρώτη μέρα στον αγιασμό! 

2. Περιγραφή σχολικού προγράμματος:
Καλό είναι να μιλήσουμε στο παιδί για την πρώτη του μέρα στο σχολείο και να το προετοιμάζουμε για αυτή. (αγιασμός, παραλαβή βιβλίων κλπ.)  Να του εξηγήσουμε επίσης για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε τη νέα σχολική χρονιά έτσι ώστε να ξέρει τι να περιμένει (π.χ. θα έχει βιβλία, θα κάθεται στο θρανίο για κάποια ώρα, θα κάνει διαλείμματα κλπ. ) Όσα περισσότερα γνωρίζει τόσο πιο σίγουρο θα αισθάνεται!Φροντίζουμε να ακούσουμε όλους τους προβληματισμούς και να λύσουμε όλες του τις απορίες.




3. Γνώμες φίλων:
Αν γνωρίζετε μεγαλύτερα παιδάκια (ξαδερφάκια κλπ) σας συμβουλεύω να παροτρύνεται το παιδί να μιλήσει μαζί τους για το θέμα σχολείο! Το κάναμε το καλοκαίρι και η αλήθεια είναι πώς τα δικά μου ξε-αγχώθηκαν πολύ! Κατάλαβαν πώς το σχολείο είναι κάτι απαραίτητο που κάνουν όλοι τους οι φίλοι και πώς δεν είναι κάτι ιδιαίτερα τρομακτικό! "Έχει λίγο διάβασμα και πολύ παιχνίδι" ή τουλάχιστον αυτό τους είπαν οι φίλοι τους.

Προσοχή! Καλό είναι να έχετε πληροφορηθεί πρώτοι κατ ιδίαν για το πώς αισθάνεται για το σχολείο το μεγαλύτερο παιδί που θα ερωτηθεί, γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πέσουμε πάνω σε δυσάρεστες εκπλήξεις! Αν δηλαδή ένα παιδάκι δεν συμπαθεί πολύ το σχολείο, δεν θα δώσει τις κατάλληλες για εμάς απαντήσεις, οπότε καλύτερα να το αποφύγουμε!

4. Ιστορίες από τα μαθητικά μας χρόνια:
Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες από όταν ο μπαμπάς και η μαμά ήταν μικροί. Τι πιο όμορφο λοιπόν, από το να διηγηθούμε στο παιδί τα δικά μας παιδικά σχολικά χρόνια. Ανασύρετε από την μνήμη σας τις σχολικές ιστορίες, εν ανάγκη κατασκευάστε μερικές και ξεκινήστε την αφήγηση.


Προσοχή! Συνήθως οι ιστορίες των μπαμπάδων έχουν μέσα πολλές σκανταλιές και καταλήγουν στο γραφείο του διευθυντή! 


5. Nέοι και παλιοί φίλοι:  

Εξηγήστε ότι το σχολείο είναι η ιδανική ευκαιρία για νέες φιλίες και ατελείωτα παιχνίδια. Φιλίες που ίσως κρατήσουν για μια ζωή! Αν γνωρίζουμε ήδη κάποια παιδάκια που θα φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο, κανονίζουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μία εξοικείωση μεταξύ τους και να  μην αισθάνονται εντελώς μόνα την πρώτη μέρα.

6. It's shopping time:  
Πηγαίνουμε μαζί με το παιδί να αγοράσουμε τα σχολικά του είδη. Είναι βέβαιο θα λατρέψει αυτή την διαδικασία! Ακόμη και σήμερα θυμάμαι πώς η μέρα που πηγαίναμε για να ψωνίσουμε τα σχολικά ήταν από τις πιο όμορφες της χρονιάς!


7. Να είστε μαζί του την πρώτη μέρα: 
Την πρώτη μέρα του σχολείου, καλό είναι να πάρετε άδεια και να συνοδέψετε το παιδί στο σχολείο. Είναι σίγουρο πώς θα αισθανθεί ασφάλεια όταν ξέρει πώς θα είστε δίπλα του! Στη συνέχεια ετοιμάστε κάτι ξεχωριστό για να γιορτάσετε την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Δείτε τις 10 ιδέες για να γιορτάσετε την πρώτη μέρα στο σχολείο και καθιερώστε μια μικρή οικογενειακή παράδοση!

Extra bonus! Για εμένα το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει πώς οποιοδήποτε πρόβλημα και αν προκύψει, εμείς θα είμαστε εκεί για να το βοηθήσουμε να το επιλύσει!  

Τέλος, προσπαθήστε να εκμαιεύσετε πληροφορίες για τα συναισθήματά του, και για όποιες ανησυχίες έχει. Επικεντρωθείτε στα θετικά του σχολείου, ότι δηλαδή θα μάθει πολλά πράγματα, θα κάνει πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες και πολλούς νέους φίλους και μεταδώστε του όσο γίνεται ένα ευχάριστο κλίμα και έναν ενθουσιασμό για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

Αλήθεια, εσείς πώς σκέφτεστε να το προετοιμάσετε για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Κάντε το σταυρό σας, πάρτε χαρτομάντηλα για τον αγιασμό και όλα θα πάνε καλά!

Πρώτη Δημοτικού, σου ερχόμαστε!

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!



You May Also Like

0 σχόλια

Instagram