Σχολική τσάντα πλάτης ή με ροδάκια; Ιδού η απορία! Πώς θα κάνετε την πιο σωστή επιλογή!

by - Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017


Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και οι γονείς κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι. Ένα από τα θέματα που μας απασχολεί σχεδόν κάθε χρόνο είναι η σωστή επιλογή της σχολικής τσάντας. Ειδικά για τα παιδιά που θα πάνε πρώτη φορά σχολείο, η επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας αποδεικνύεται μια σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες! Και το δίλημμα που κυριαρχεί είναι τσάντα πλάτης ή τσάντα με τρόλεϊ; Ιδού η απορία!



Φέτος, πιστεύω πώς έψαξα το θέμα σχολική τσάντα περισσότερο από κάθε άλλη φορά! Έχω μελετήσει τόσο πολύ, ώστε άνετα κάνω διατριβή! Το πιο σημαντικό και ίσως το πιο αγχωτικό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς είναι πώς το βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μυς και στις αρθρώσεις, οπότε σε κάποιο βάθος χρόνου μπορεί να προκληθεί ακόμα και οσφυαλγία ή κύφωση! Επομένως η σωστή επιλογή σχολικής τσάντας είναι κάτι που μας αφορά όλους!




Ψάχνοντας και ρωτώντας λοιπόν κατέληξα πώς τα πιο βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε οι γονείς σε μία σχολική τσάντα είναι:

 Να έχει δύο χερούλια, ώστε το βάρος να μοιράζεται καλύτερα στους δύο ώμους και στην πλάτη! 

 Τα χερούλια να είναι φαρδιά, με ειδικό μαλακό υλικό για πιο άνετη εφαρμογή  και να είναι ρυθμιζόμενα ώστε να μπορεί να γίνει σωστή τοποθέτηση της τσάντας ψηλά στην πλάτη του παιδιού. (όσο πιο χαμηλά πέφτει το βάρος της τσάντας τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η μέση του παιδιού)

 Είναι καλό να έχει αρκετά χωρίσματα και τσέπες, τόσο για καλύτερη οργάνωση όσο και για πιο σωστή κατανομή βάρους.

 Να είναι ελαφριά και υφασμάτινη, κατασκευασμένη όμως από ανθεκτικό υλικό για να αντέξει τις κακουχίες της χρονιάς,

✦ Αν είναι δυνατόν οι τσάντες να έχουν σκούρους χρωματισμούς ώστε να μην φαίνονται φθαρμένες από το πρώτο λέρωμα .

✦ Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα! Αναζητούμε μία τσάντα που θα μας βγάλει όλη τη χρονιά!



Για τα τις μικρές τάξεις του δημοτικού, ιδιαίτερα αν το σπίτι απέχει από το σχολείο και πηγαίνετε με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο, η επιλογή της τσάντας τρόλεϊ με ροδάκια είναι μονόδρομος! Στην περίπτωση αυτή το παιδί δεν επιβαρύνεται με κανένα βάρος και απλά σέρνει την τσάντα του! Με τον τρόπο αυτό η διαδρομή για το σχολείο γίνεται ένα όμορφο παιχνίδι!  Είναι καλό όμως  να προσέξετε τα εξής:

✦ Τα ροδάκια να είναι καλής ποιότητας ώστε το σπρώξιμο της τσάντας να είναι εύκολο. Πέρα από αυτό όμως τα καλής ποιότητας ροδάκια διασφαλίζουν ότι  δεν θα έχουμε δυσάρεστα απρόοπτα μέσα στην σχολική χρονιά. (Να χαλάσουν τα ροδάκια και να μην μπορούν να επισκευαστούν).

✦ Ο σκελετός θα πρέπει να είναι αλουμινίου και όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς, έτσι ώστε το παιδί να μην πρέπει να επιβαρύνεται πολλά παραπάνω κιλά σε περίπτωση που αναγκαστεί να την σηκώσει (π.χ. σε σκάλα)

✦ Το ύψος του μεταλλικού χερουλιού στο τρόλεϊ πρέπει ιδανικά να αυξομειώνεται, ώστε να το ρυθμίζουμε σύμφωνα με το ύψος του παιδιού. Το παιδί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναγκάζεται να σκύβει για να τραβήξει την τσάντα!




Έτσι υπ' όψιν μου όλα τα παραπάνω και εγώ κατέληξα σε τσάντα τρόλεϊ για φέτος, αφού εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα είχα να αντιμετωπίσω ένα ανυπέρβλητο επιχείρημα των παιδιών μου! Τώρα μεγαλώσανε λέει, και τα παιδιά που πάνε στο μεγάλο σχολείο (βλ. δημοτικό) έχουν τσάντες με ροδάκια, λέει ! Μπορείς να το ξεπεράσεις αυτό το επιχείρημα; Αμ δεν μπορείς!



Όμως, έχοντας κάνει διδακτορικό όπως σας ανέφερα παραπάνω στις σχολικές τσάντες, με απασχολούσαν πολύ τα δύο μειονεκτήματα που είχα βρει για τις τσάντες τρόλεϊ. Εκτός λοιπόν ότι το κόστος τους είναι πιο αυξημένο, είχα επισημάνει τα εξής:

✦ Τι γίνεται σε περίπτωση που βρέχει; Τα ροδάκια σέρνονται και γίνεται η τσάντα χάλια ή αναγκαζόμαστε να την κουβαλάμε στον ώμο, μαζί όμως και όλο το σκελετό, οπότε γίνεται ασήκωτη λόγω βάρους;

✦ Πώς πλένονται οι τσάντες με ροδάκια; Σίγουρα όχι στο πλυντήριο αφού έχουν ενσωματωμένο μεταλλικό σκελετό!

✦ Αν δεν τους βολέψουν οι τσάντες με ροδάκια τι γίνεται οεο? Γιατί εγώ καλά τα έχω προβλέψει όλα αλλά αν η τάξη είναι σε όροφο? Aν , αν, αν?
Τη λύση την βρήκα στο εκπληκτικό mysunshine.gr και ξετρελάθηκα! Βρήκα τσάντες τρόλεϊ με αποσπώμενο μεταλλικό (από αλουμίνιο) σκελετό και τις αγάπησα με την πρώτη ματιά! Βλέπετε πρόκειται για τις απόλυτες τσάντες σακίδια - τρόλεϊ 2 σε 1, ότι πρέπει για τη διχασμένη μαμά με παιδί πρώτη φορά στο σχολείο, που δεν ξέρει τι να περιμένει.

Άψογες σχεδιαστικά, με μία υπερπλήρη σειρά σχεδίων από καρτούν και ήρωες της Disney έως Barcelona, (μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα σχέδια εδώ), απαράμιλλης ποιότητας και αισθητικής, οι συγκεκριμένες σχολικές τσάντες πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ακόμα και της πιο απαιτητικής μαμάς.



Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι διαθέτουν ιμάντες ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν πάνω στα τρόλεϊ της ίδιας εταιρίας. 

Έτσι, μπορούμε να βγάλουμε τον σκελετό τις βροχερές μέρες που θα αναγκαστούμε να κουβαλήσουμε την τσάντα στον ώμο, ώστε να προστατεύσουμε την τσάντα από λάσπες! Επίσης, αφού ο μεταλλικός σκελετός αποσπάται, σημαίνει ότι μπορούμε να πλύνουμε την τσάντα κανονικά! Σε συνδυασμό με την εκπληκτική τους ποιότητα ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να ζητήσει μία μαμά; 




Εμείς για φέτος επιλέξαμε τσάντα Barcelona φυσικά, γιατί πάνω από όλα μεγαλώνω έναν ποδοσφαιριστή (τρέμε Messi, έρχεται ο Κωνσταντίνος στα γήπεδα 😏) και Beauty and the Beast γιατί η μικρή μου πεντάμορφη πριγκίπισσα διανύει την πιο γαλάζια της περίοδο! 



Όχι, αν με ρωτάτε δεν έκανα καμιά παρέμβαση στις επιλογές τους! Θεωρώ ότι εφόσον ήμουν σίγουρη για την ποιότητα δεν είχα λόγο να επέμβω! Στόχος είναι να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους αναπτύσσοντας κριτική σκέψη! Ας το κάνουμε λοιπόν ξεκινώντας από την σχολική τσάντα! Σήμερα είναι η επιλογή της τσάντας, αύριο θα είναι μια πιο σημαντική απόφαση! 



Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω τη χαρά τους όταν τις παραλάβαμε και την ανυπομονησία τους να τις χρησιμοποιήσουν στο σχολείο! Χαμόγελα ζωγραφισμένα στα χείλη, μάτια που λάμπουν και καρδιές που χτυπάνε δυνατά! Μόνο και μόνο για αυτό άξιζε όλο το ψάξιμο και η μελέτη που έκανα πάνω στις σχολικές τσάντες!

Εύχομαι να κάνετε την πιο σοφή επιλογή για τη σχολική σας τσάντα και να έχετε μία υπέροχη, σχολική χρονιά! Θα σας αποχαιρετήσω με τα λόγια της Νεφέλης, μόλις έπιασε την τσάντα στα χέρια της!

"Πρώτη δημοτικού σου ερχόμαστε!!!"

Φιλιά 
Clelia!

You May Also Like

0 σχόλια

Instagram